Leul a fost mai solid in fata valului de deprecieri la nivel regional de la sfarsitul saptamanii trecute, inregistrand pierderi mai mici decat forintul maghiar sau zlotul polonez, arata datele Bancii Centrale Europene.
Zlotul polonez si forintul maghiar au atins la sfarsitul saptamanii trecute cele mai scazute niveluri din iulie 2007, respectiv iunie 2006.
Comparativ cu nivelul de la inceputul lunii, zlotul ajunsese joia trecuta la o depreciere de 15%, in timp ce forintul pierduse chiar 17%. In schimb, leul era vinerea trecuta cu 1,6% peste nivelul de la inceputul lunii, in conditiile in care a beneficiat si de suportul BNR in ultimele saptamani.
Banca Centrala a Ungariei a operat joia trecuta o majorare extraordinara a dobanzii cheie la forint, cu 300 de puncte procentuale, pana la 11,5% pe an, pentru a contracara un atac speculativ asupra monedei. Dupa aceasta decizie, forintul a inceput sa recupereze teren. Ungaria negociaza de asemenea cu Fondul Monetar International pentru a obtine sprijin in aceasta perioada de criza.
"Dupa ce atacul asupra leului a esuat, speculatorii s-au reorientat spre alte piete emergente. Totusi, inca nu au fost inchise toate pozitiile pe leu si speculatorii vor urmari in continuare orice vulnerabilitate macroeconomica", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
El noteaza ca deficitul bugetar tinde sa devina principalul factor de vulnerabilitate al economiei romanesti, devansand indatorarea externa. Inca de anul trecut analistii externi si agentiile de rating subliniau nivelul ridicat al deficitului de cont curent si al indatorarii externe, ca doua dintre principalele vulnerabilitati ale Romaniei. Ultimele date disponibile arata insa o incetinire semnificativa a adancirii deficitului, cat si a datoriei externe.
Leul coborase la inceputul lunii pana la minimul ultimilor patru ani, cursul B