Oamenii de afaceri din Top 500 dau soluţii pentru relansarea oraşului de pe Bega. Construcţii mai multe, companii private cu capital mai mare şi o dinamică mult mai bună a Aradului în faţa Timişoarei. Statistica pe ultimele trei luni arată că Aradul are un ritm de creştere mult mai bun decât cel al Timişoarei. O parte din reprezentanţii comunităţii locale a oamenilor de afaceri susţine că Aradul se bucură de atractivitatea pe care ar fi avut-o Timişoara în urmă cu patru ani.
Alţi oameni de afaceri susţin contrariul. Timişoara se poate dezvolta în continuare dar e nevoie de câteva decizii locale clare şi rapide, precum şi de proceduri mult mai bune şi eficiente în privinţa autorizaţiilor.
Terenuri blocate inutil
“Simţim şi noi că Aradul se mişcă mai repede. Este dacă vreţi şi explicaţia pentru care Timişoara devine mai puţin atractivă. Există un anume blocaj administrativ. Lucrăm în multe locuri din ţară, dar de niciunde nu obţinem autorizaţii atât de greu”, a declarat Emil Cristescu, unul din primii miliardari ai Timişoarei. El a menţionat şi infrastructura.
Cristescu spune că foarte multe terenuri sunt blocate inutil, situaţie care menţine lipsa de oferte pe piaţa imobiliară şi preţurile foarte ridicate ale terenurilor disponibile. „O mare suprafaţă de terenuri ar putea fi eliberată şi astfel, preţul terenurilor ar scădea la Timişoara”, a mai spus Emil Cristescu.
Frâne din administraţie
Omul de afaceri Romeo Dunca este de părere că principalul motiv pentru care dezvoltarea Timişoarei este frânată este obtuzitatea administraţiei locale. „Ar trebui să ne conducă alţii şi la oraş şi mai sus. Să vină alţii pentru că s-a dovedit în ani de zile că nu ştim să ne gestionăm bine.
De parcă toţi suntem împotriva noastră. Aradul creşte pentru că sunt oameni mai deschişi. Este o