Moneda euro nu inceteaza sa se deprecieze in raport cu dolarul. Pentru prima data din 2006 incoace, euro a trecut sub pragul de 1,24 de dolari datorita amenintarilor de recesiune. Ultimele opinii ale analistilor arata ca in definitiv, deprecierea euro nu ar fi chiar o drama si ca aceasta ar putea insemna chiar indepartarea de zona periculoasa a recesiunii. Asadar, ar trebui sa ne bucure aprecierea dolarului in raport cu moneda unica? Pentru directorul FMI pentru Europa, Alessandro Leipold, chi
Moneda euro nu inceteaza sa se deprecieze in raport cu dolarul. Pentru prima data din 2006 incoace, euro a trecut sub pragul de 1,24 de dolari datorita amenintarilor de recesiune.
Ultimele opinii ale analistilor arata ca in definitiv, deprecierea euro nu ar fi chiar o drama si ca aceasta ar putea insemna chiar indepartarea de zona periculoasa a recesiunii. Asadar, ar trebui sa ne bucure aprecierea dolarului in raport cu moneda unica?
Pentru directorul FMI pentru Europa, Alessandro Leipold, chiar daca "euro este in continuare supraevaluat", deprecierea sa este "un semn pozitiv" pentru tarile din zona euro.
"Deprecierea intervine la momentul potrivit si va avea un efect pozitiv pentru exporturile din 2009", este de parere si Sylvain Broyer, economist la Natixis.
O serie de analisti sunt insa mai circumspecti cand vine vorba de aprecierea dolarului: efectele slabirii euro sunt limitate in fata crizei, afirma acestia.
"Deprecierea euro nu va permite o expozie a exporturilor", afirma un expert german in economie. Acesta arata ca problema de pana acum nu era neaparat faptul ca moneda euro era foarte puternica, ci faptul ca cererea se diminueaza de la o zi la alta.
Deprecierea euro nu va creste cererea, avertizeaza acesta.
Cei mai mari doi clienti ai zonei euro, Marea Britanie si Statele Unite, nu vor scapa de recesiune, iar economiile em