O echipa de cercetatori de la Universitatea British Columbia a facut o descoperire senzationala: acidul valproic (VPA), un medicament folosit in mod frecvent pentru tratarea epilepsiei, are efecte terapeutice promitatoare si in cazul stadiului initial al bolii Alzheimer, producand o imbunatire substantiala a functiei mnestice la acest tip de pacienti.
Studiul, publicat in Jurnalul de Medicina Experimentala, releva faptul ca VPA (un acid gras care in urma cu trei ani s-a descoperit ca are beneficii terapeutice si in tratamentul bolnavilor de SIDA) inhiba activitatea unei enzime care produce proteina numita beta-amiloid (o proteina adeziva continuta in placile neurotoxice care acopera creierul oamenilor ce prezinta o forma de dementa cu pierderi de memorie).
"Am descoperit ca, daca folosim acidul valproic in primele faze ale bolii Alzheimer, conform studiilor facute pe soareci de laborator, se constata o reducere semnificativa a dimensiunilor placilor de amiloid, dar si o prevenire a degradarii unor celule din creier" - a precizat dr. Wiehong Song, seful echipei de cercetatori, care a adaugat ca acest medicament imbunatateste si performantele intelectuale la subiectii sanatosi.
"Suntem foarte bucurosi de aceste rezultate deoarece acum stim cu siguranta cand trebuie administrat acidul valproic pentru a da maximum de randament terapeutic si, de asemenea, stim cum functioneaza acest medicament in cazul maladiei Alzheimer" - a precizat dr. Song, indicand anul 2009 ca termenul final al testelor clinice pe subiecti umani necesare validarii VPA".
Maladia Alzheimer este o boala neuro-degenerativa caracterizata prin deteriorarea progresiva a functiei cognitive (pierderea treptata a memoriei) si este cea mai comuna forma de dementa. Boala Alzheimer progreseaza diferit de la individ la individ. Persoanele Alzheimer decedeaza la 5-6