Turnat la Securitate de colegii din Baroul Avocaţilor Maramureş, fugar în Franţa, Ioan Ona (70 de ani), un avocat din Sighetu Marmaţiei, s-a întors în ţară pentru o pensie de 400 de lei. Avocatul cere despăgubiri morale Baroului Maramureş şi SRI în valoare de trei milioane de lei, acuzând hărţuirile şi anchetele la care a fost supus înainte de a emigra. De loc din Sighetu Marmaţiei, Ioan Ona a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti în anul 1968. A lucrat ca jurist la Consiliul Popular Constanţa, apoi la alte întreprinderi din judeţul dobrogean, ajungând în 1979 consilier juridic la Canalul Dunăre - Marea Neagră, la şantierul Grup 3 din Basarabi.
Manifeste aruncate din tramvai
În perioada în care era angajat la Canal, Ona asculta relatările postului de Radio Europa Liberă, care făceau referire la activităţile sindicatului Solidaritatea din Polonia. „Mă întrebam cum ei pot să se revolte, iar la noi nimeni nu zice nimic”.
S-a gândit să împrăştie manifeste şi pe şantier, la Canal: „Mă terminau. M-ar fi prins imediat”. A profitat de drumurile la Bucureşti, la Departamentul de arbitraj, unde se deplasa săptămânal pentru litigii economice cu societăţile furnizoare, şi a împrăştiat manifestele. În 1980, a răspândit manifeste anticomuniste în Bucureşti.
„Cetăţeni, cât mai aveţi voinţa să răbdaţi acest regim, în frunte cu Nicolae Ceauşescu? De ce nu încercaţi să vă mobilizaţi şi să-l înlăturaţi?” a fost mesajul, bătut la maşină, pe manifestele pe care le-a semnat „Comitetul de luptă pentru Drepturile Omului”. Le-a aruncat prin tramvaie, autobuze, prin Cişmigiu, în cabine telefonice etc.
Le ţinea în mânecă şi le dădea drumul pe scaun înainte de a coborî. A reuşit aşa să distribuie peste 400 de manifeste a câte jumătate de coală, timp de trei săptămâni consecutiv. Le scrisese noaptea,