Ucraina a ajuns deja la un acord cu Fondul Monetar International pentru un credit de urgenta, in timp ce si Ungaria va primi bani de la acest for.
Fondul Monetar International a decis sa acorde un credit in valoare de 16,5 mld. dolari (13,15 mld. euro) Ucrainei. Linia de credit este menita sa sustina sistemul financiar ucrainean afectat de turbulentele de pe pietele de credit de la nivel international si de teama de recesiune ce planeaza asupra Europei de Est, scrie Bloomberg.
Si Ungaria a incheiat un acord cu institutia internationala pentru finantarea unui pachet extins de masuri pentru salvarea economiei, dar valoarea acestuia nu a fost dezvaluita.
Creditul, acordat pentru o perioada de 24 de luni, este conditionat de adoptarea de catre parlament a unei legislatii care sa sustina sistemul bancar al statului, conform declaratiilor creditorului cu sediul la Washington. Ucraina este de asemenea nevoita sa isi echilibreze bilantul bugetar, prin mentinerea sub control a cheltuielilor sociale si prin reducerea deficitului de cont curent, conform afirmatiilor ulterioare ale bancii centrale.
Europa de Est a intrat in valtoarea crizei globale, ce are in centrul sau inasprirea conditiilor de creditare. Investitorii, afectati de pierderile pe care le-au suferit pe pietele dezoltate au hotarat intr-un moment de panica sa vanda actiuni, obligatiuni si valute de pe pietele emergente cu un grad mai ridicat de risc. Ucraina este primul stat din regiune ce primeste ajutor de la FMI de la aparitia crizei. Saptamana trecuta Belarusul a fost ultima tara ce s-a inscris "la coada" pentru credite de urgenta in valoare de cel putin 20 mld. dolari (15,9 mld. euro) de la FMI, pentru a isi refinanta datoriile. In pluton mai sunt inscrise Islanda, Pakistan, Ungaria si Ucraina.
"Banii reprezinta doar jumatate din problema, cheia fiind conditiile puse la ac