Pietele de actiuni s-au aflat in scadere in intreaga lume din cauza temerilor ca in ciuda eforturilor guvernelor de stabilizare a pietelor financiare nu se va putea evita intrarea in recesiune, scrie Bloomberg.
Indicele european Dow Jones Stoxx 600 inregistrase la jumatatea sedintei de tranzactionare de ieri o scadere de 4,7%, indreptandu-se catre cea mai slaba luna din istoria sa.
Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat o scadere de 26% in aceasta luna. Indicele bursier european a pierdut 24% in octombrie 1987. Stoxx 600 a scazut cu 48% in acest an, in conditiile in care pierderile si operatiunile de writedown inregistrate de banci au declansat o criza pe pietele de credit. Indicele este valorizat la de 8,2 ori castigurile raportate ale companiilor care il compun, cel mai scazut nivel de cand Bloomberg a inceput sa colecteze date in 2002. Si indicii nationali au continuat sa piarda din valoare, astfel FTSE 100 (Marea Britanie) scazuse cu 3,35% la jumatatea programului de tranzactionare, in timp ce CAC 40 (Franta) si DAX (Germania) pierdusera 5,75%, respectiv 3,84%.
Actiunile UBS, cea mai mare banca a Elvetiei, si cele ale Deutsche Bank, cea mai mare banca a Germaniei, au consemnat scaderi de peste 6 procente.
Actiunile Daimler au scazut cu 6,4% dupa ce Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a anuntat ca producatorul auto ar putea sista productia timp de 5 saptamani.
Indicele Hang Seng al Hong Kongului a inregisitrat o scadere de 13% in urma cresterii ratelor de pe pietele monetare, in timp ce indicele de referinta al pietei bursiere din Filipine a pierdut 12%, determinand o sistare temporara a tranzactiilor. Yenul a avansat pana aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani in raport cu moneda americana in conditiile in care in ciuda temerilor G7 privitoare la "volatilitatea excesiva" a monedei, investitorii au continuat sa vanda active