- Social - nr. 199 / 28 Octombrie, 2008 Toamna, cand se aduna roadele pamantului si ale soarelui, ne umplem camarile cu legume si fructe proaspete, necesare pentru sezonul rece. Tot acum trebuie sa ne facem o rezerva in organism de vitamine, regulatori ai nutritiei si cresterii, saruri minerale, absolut necesare bunei functionari a metabolismului uman. Alimentul care ne poate asigura, in cel mai inalt grad, multe din vitaminele, sarurile minerale, necesare vietii, este marul. Acest fruct mirific ne hraneste, prin zaharurile usor si repede asimilabile: fructoza si dextroza, care sustin metabolismul energetic. Continutul ridicat in apa (80-90%) participa la hidratarea organismului. Celuloza, substantele peetice, tanante participa la consistenta bolului alimentar, la o usoara digestie. Coordonarea, reglarea, buna functionare a tuturor organelor este realizata de multiplele vitamine pe care le contine marul: C, B, A, PP etc. Dintre "interventiile" in procesele metabolice se desprinde: desfasurare normala a respiratiei celulare, transformarile biochimice ale glucidelor, lipidelor, proteinelor. Alaturi de antocianii, care-i contine in coaja, vitaminele din mere favorizeaza producerea globulelor rosii, mentin ridicata rezistenta organismului la infectii, stimuleaza cresterea la copii, influenteaza pozitiv functionarea glandelor sexuale si multe, multe altele. Sarurile minerale din mere ajuta la curatirea, alcalinizarea si fluidizarea sangelui, la buna functionare a glandelor cu secretie interna etc. Pretuirea, valoarea alimentara, calitatile organoleptice, terapeutice, savoarea, frumusetea fructelor, florilor, a livezilor de meri au facut ca marul sa detina suprematia in cadrul multitudinii fructelor produse pe Terra. Fapt ilustrat de personificarea lui ca: regele fructelor, fructul sfant, fructul oprit, merele de aur, elixirul tineretii si al vietii etc. Merele,