Un trecut comunist comun, o apartenenta noua la UE si o istorie a relatiilor bilaterale fara probleme fac ca Romania si Cehia sa aiba o serie de afinitati si interese comune. Daca Romania ar prelua presedintia UE in locul Cehiei, la 1 ianuarie 2009, ar avea aceleasi obiective, a spus, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ambasadorul ceh Petr Dokladal. Romania are insa o problema si o mare responsabilitate: politizarea justitiei e problema, iar o lupta anticoruptie de succes este responsabilitatea. De imaginea si performanta noilor tari membre depinde o noua extindere.
Informatia pe scurt:
In Romania, politizarea justitiei este prea mare. Romania trebuie sa faca progrese in lupta anticoruptie, pentru ca imaginea noilor state membre conteaza in decizia pentru extinderi ulterioare ale UE.Romania poate sustine presedintia ceha a UE, care incepe in ianuarie 2009, in politica de vecinatate in spatiul estic si printr-o abordare comuna a politicii energetice.Presedintia ceha a UE doreste sa ajute apropierea Republicii Moldova de UE printr-un acord de asociere UE-Republica Moldova favorabil Chisinaului.
Reporter: Romania si Cehia au un trecut comunist comun, iar acum sunt noi tari ale Uniunii Europene. Ce similitudini si afinitati sunt intre cele doua tari? Petr Dokladal: Noi am simtit fata de Romania simpatii chiar mai devreme de comunism. De fapt, inca dinaintea celui de-al doilea razboi mondial am fost membrii aceleiasi aliante, mica antanta, am avut un dialog foarte bun intre presedinti, regi si ministri de externe. Chiar am avut si frontiera comuna.
In timpul comunismului veneau in Romania poate chiar sute de mii de turisti cehi, la Marea Neagra si la munte. Muntii sunt foarte cautati si astazi de cehi.
Generatia mea isi aminteste intotdeauna anul 1968, cand Romania nu a participat la invazia in Republica Cehoslovaca. O multime