Aproape 160.000 in Statele Unite ale Americii, 2.000 la filialele Renault din Europa, 500 la banca suedeza SEB AB sunt numai o parte din oamenii ramasi fara job-uri ca efect al crizei financiare mondiale.
Conform unui studiu publicat de firma americana de consultanta Watson Wyatt, o companie americana din patru preconizeaza desfiintarea de locuri de munca in urmatoarele 12 luni. Din cele 248 de companii chestionate, un sfert au in vedere reduceri de personal, in timp ce alt sfert din companii declara ca vor stopa procesul de angajare.
In Statele Unite pierderea a aproape 160.000 de locuri de munca - cea mai importanta restructurare din ultimii cinci ani - conduce tara spre recesiune. Numarul de disponibilizati este chiar mai mare decat asteptarile analistilor care au estimat o scadere nu mai mare de 100.000 de job-uri.
Cotidianul USA Today analizeaza pierderile: 51.000 de locuri de munca in sectorul manufacturier, 35.000 de locuri de munca in constructii, peste 26.000 in industria serviciilor si aproximativ 20.000 in turism.
Un indicator al redresarii economiei il reprezinta oferta si crearea de noi job-uri, insa S.U.A. ar trebui sa creeze lunar peste 100.000 de locuri de munca, nu numai pentru a domoli criza, ci si pentru a integra populatia activa in continua crestere.
Nici Marea Britanie nu a putut ignora criza economica. In Regat s-a inregistrat cea mai importanta scadere a pietei fortei de munca din ultimii 17 ani, titreaza cotidianul The Independent. Rata somajului a crescut la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani deoarece perspectiva recesiunii si a crizei financiare mondiale a dus la reducerea numarului de locuri de munca, de la banci la sectorul constructiilor.
Oficiul National de Statistica estimeaza un numar de aproape 1,8 milioane de someri, cu 164.000 mai multi decat in trimestrul doi al anului 2008. Rata som