Din ce în ce mai mulţi taţi români se implică în gospodărie, însă specialiştii spun că este loc şi de mai bine.
Bărbaţi care gătesc, intră în sala de naşteri, îşi iau concediu paternal ori folosesc produse cosmetice erau de neconceput acum 50 de ani. Vremurile s-au schimbat şi mentalităţile la fel. Nu multe, e drept, pentru că situaţia diferă de la oraş la sat şi de la familiile cu studii la cele fără studii. Cu cât un bărbat este mai educat, cu atât se implică mai mult în treburile gospodăreşti şi în creşterea copiilor, a concluzionat studiul „Generaţii şi gen“, realizat de Fondul ONU pentru populaţie (UNFPA).
Blog de... bărbat în casă
Alex Ulmanu are un blog în care povesteşte „aventurile“ sale de „bărbat în casă“. În urmă cu câteva luni avea mai multe joburi în România. Acum este în SUA, unde o însoţeşte pe soţia sa, aflată la studii, şi este „gospodină masculină“.
„Tehnic, sunt ceea ce în engleză se numeşte househusband, adică un fel de gospodină masculină. Sau, cel puţin, asta încerc să fiu. Mi-am lăsat jobul şi mi-am urmat soţia într-un loc nou, unde ea face lucruri interesante şi incitante, iar eu o ajut să răzbească. Ca urmare, mă interesează lucruri legate de creşterea copiilor (al nostru are 3 ani şi tocmai m-a întrebat de ce trece timpul), de bucătărie (oale, provizii, gătit), de curăţenie, de mobilă şi multe altele“, explică cu modestie Alex.
Cum să ai un soţ implicat
Implicarea bărbatului în viaţa de familie nu se realizează uşor, deoarece modelul din casa părintească joacă un rol foarte important în mentalitatea lui. „Bărbaţii nu ştiu să crească un copil, dar pot să înveţe, dacă li se arată, punctând prin recompense orice reuşită. În ceea ce priveşte treburile casnice, trebuie să solicităm ajutorul lor, chiar dacă ne-am descurca şi singure. Lăsaţi-le plăcerea de a alege ce respo