Criza economica din aceasta toamna a costat institutiile financiare din intreaga lume peste 2.800 miliarde de dolari a anuntat marti Banca Angliei, solicitand o reformare fundamentala a sistemului bancar global, cu scopul de a preveni repetarea acestei situatii fara precedent, noteaza The Guardian.
Reprezentantii Bancii au mai spus ca sunt necesare reguli mai dure de reglementare a normelor de creditare, in conditiile in care guvernatorii bancilor au invatat din greseli si au inteles care sunt factorii care au condus la criza din ultimele 15 luni.
In Raportul de Stabilitate Financiara, care va fi trimis fiecarui director de banca din Marea Britanie, Banca Angliei a dublat estimarile precedente asupra posibilelor pierderi cu care se vor confrunta institutiile financiare, incepand din primavara, dar a precizat ca, in timp, adevaratele pierderi ar putea fi reduse pana la o treime sau chiar la jumatate.
Banca mai avertizeaza ca in sistemul financiar mondial riscurile vor persista chiar si dupa ce multe guverne au intervenit pentru a-si intari sistemul bancar. Cele 50 de miliarde de lire sterline garantate de guvernul britanic vor oferi o "gura de aer" pentru bancile din Regat, dar se doreste un optimism precaut in privinta eficacitatii planului de salvare aplicat de majoritatea tarilor, se mai arata in raport.
Estimarile Bancii Angliei le depasesc pe cele facute recent de Fondul Monetar International. FMI s-a concentrat mai mult pe institutiile financiare din Statele Unite si nu a inclus pierderile din ultimele saptamani.
Banca estimeaza ca, numai in Marea Britanie, pierderile bancilor, din cauza creditelor si a titlurilor private, sunt de circa 188 miliarde de dolari. Criza economica din aceasta toamna a costat institutiile financiare din intreaga lume peste 2.800 miliarde de dolari a anuntat marti Banca Angliei,