Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii va creste in ultimele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada iulie-august, in vreme ce in constructii se va inregistra o scadere a activitatii, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS).
In industria prelucratoare, managerii estimeaza o tendinta de crestere moderata a productiei pentru trimestrul patru, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare, cat si pentru stocul de contracte si comenzi.
Exportul de produse finite va avea o tendinta de stabilitate, ca si competitivitatea produselor romanesti pe piata Uniunii Europene.
Numarul salariatilor care activeaza in industria prelucratoare va avea in continuare o tendinta de stabilitate, considera 75% din cei intervievati.
In ceea ce priveste preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o tendinta ascendenta, de o intensitate mai mare fata de estimarea din luna anterioara.
Activitatea in comertul cu amanuntul va avea o tendinta de crestere moderata, insa cu valori mai reduse decat se estima in luna anterioara. Astfel, managerii care au raspuns la ancheta INS sunt mai rezervati in ceea ce priveste estimarea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri si a situatiei economice. Aceasta diminuare este influentata si de scaderea comenzilor preconizata in sectorul comertului cu autovehicule, cu piese si acesorii pentru autovehicule si comertul cu motociclete, dar si a estimarii situatiei economice din acelasi sector, pentru urmatoarele trei luni.
Marea majoritate a celor intervievati, respectiv 76%, au estimat ca volumul stocurilor de marfuri va ramane la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii. Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni si o usoara crestere a