La lansarea sistemului de pensii private, argumentul forte al companiilor din aceasta piata era legat tocmai de cuvantul "privat". Acum, doi dintre actionarii majoritari ai companiilor respective - ING si AIG - au ajuns sa fie sprijiniti de stat - olandez si american. Va schimba acest lucru sistemul pensiilor private locale?
Companiile ING si AIG, care detin aproape jumatate din piata locala de pensii private, au fost sprijinite de statul olandez, respectiv american, care au injectat miliarde de euro in companiile-mama pentru a reduce pierderile masive cauzate de criza financiara. In schimbul acestor bani, statele respective au preluat titluri la cele doua grupuri financiare. In acest context, se mai poate vorbi de pensii private sau acestea se intorc la stat, de data aceasta nu la cel roman, ci la cel american si cel olandez?
La lansarea sistemului de pensii private, argumentul forte al companiilor din aceasta piata era legat tocmai de cuvantul "privat", in sensul ca o parte din contributiile de pensie ale angajatilor vor fi gestionate fara nicio interventie a statului, considerat un administrator prost. Acum, doua din companiile respective au ajuns sa fie sprijinite de stat. Va schimba acest lucru sistemul pensiilor private?
"Nu cred ca interventia guvernelor inseamna intoarcerea pensiilor private la stat. Este o diferenta foarte mare. Noi suntem administratori si administram fonduri de pensii private, iar administratorul si fondul sunt doua persoane juridice diferite. Statul american detine actiuni ale administratorului AIG, dar nu are acces la fondul pe care il administram, sunt lucruri complet diferite. Pentru clienti nu va fi niciun impact, pentru ca regulile si monitorizarea pietei sunt foarte clare. Statul american a intervenit pentru ca AIG este o companie mare, care trebuia sa functioneze bine in continuare", afirma Mihai Coca-Coz