» Agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s coboara ratingul Romaniei din cauza majorarii salariilor si pensiilor.
» Romania are un rating inferior Islandei, care a intrat in incapacitate de plati, si Ungariei, care cere ajutor de la FMI.
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a coborat ieri calificativul Romaniei privind imprumuturile in valuta pe termen lung la BB± de la BBB-, ceea ce intoarce Romania in grupul tarilor unde investitiile sunt "speculative".
Standard&Poor’s a sters avantajul Romaniei de a avea un grad investitional al imprumuturilor in valuta pe termen lung, deoarece considera ca politicienii au ignorat conjunctura actuala a economiei mondiale, pentru a se concentra asupra alegerilor. Astfel, spune analistul Marko Mrsnik, s-au intensificat lipsa de cooperare si antagonsimul mediului politic romanesc. In plus, masura scumpeste imprumuturile in valuta ale statului.
S&P le reproseaza autoritatilor de la Bucuresti ca nu au luat nici o "masura semnificativa" pentru a proteja economia de o posibila cadere, din cauza dezechilibrelor sale, devenite o povara in perioada de criza. Devansarea cu trei luni a cresterii pensiilor si majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, care are toate sansele sa fie urmata de alte majorari de salarii in sectorul public, vor adanci deficitul fiscal chiar in acest an, estimeaza S&P. In acest context, deficitul fiscal din 2008 este pe cale sa depaseasca 3% din PIB, iar in 2009 se va adanci. "Romania este vulnerabila intr-un scenariu in care fluxurile de capital se opresc brusc", avertizeaza S&P.
"Stirea este extrem de proasta si implicatiile vor fi cum nu se poate mai grave. Consider totusi ca penalizarea din partea S&P’s este total nejustificata, deoarece chiar si vechiul rating era unul scazut fata de situatia din Romania. Ungaria si tarile baltice au in cont