Centrele unde copiii învaţă şi se joacă după şcoală, o soluţie mai bună decât bonele. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Omasă caldă, un mediu plăcut pentru joacă şi lecţii, o oră de sport. Aceasta este reţeta pe care o aplică majoritatea after school-urilor pentru copii şi care prinde la din ce în ce mai mulţi români ocupaţi care ţin la educaţia copiilor. Aceste locuri, în care copiii din clasele primare învaţă o limbă străină şi fac sport, sub atenta supraveghere a cadrelor didactice, nu sunt doar o modă trecătoare în secolul vitezei, ci o necesitate, cred specialiştii. Aceştia le consideră o soluţie mult mai bună decât bona, care are tendinţa să răsfeţe prea tare copilul, sau „abandonarea copilului cu cheia de gât“.
After school sau bonă?
„Fiica mea abia a împlinit 7 ani şi este clasa întâi. Am ezitat înainte să o înscriu la şcoală, pentru că mi se pare mică pentru a căra ghiozdanul şi pentru responsabilităţi. Am auzit de centrele after school, dar nu mă gândesc să o las de dimineaţa până seara într-un loc oarecum străin. Am preferat bona, ea se duce să o ia de la şcoală, fac temele împreună şi, până vin de la serviciu, are grijă de cea mică, iar toate acestea, în schimbul sumei de 450 de lei pe lună“, ne povesteşte Maria, medic de familie, 30 de ani.
„Sebi a trecut clasa a doua şi încă din vară merge la un centru after school. Anul trecut a fost dificil, voiam să înveţe o limbă străină de mic, să facă sport, dar nu aveam timp să-l ducem, iar bunicii sunt la ţară. Am aflat de aceste centre de la o altă mămică şi mă declar mulţumită. Cel mic are temele mereu făcute şi, pe deasupra, are şi o mulţime de prieteni. Merge la tenis şi învaţă limba engleză aproape în joacă, iar seara nu mai are nevoie de terenul de fotbal din spatele blocului“, ne spune din experienţa ei Cristina, o bucureşteancă de 27 de ani, care lucrează ca tran