Sistemele de securitate pentru apartament câştigă teren an de an şi în România. Soluţia cea mai uzuală în ceea ce priveşte securizarea locuinţelor românilor cu dare de mână o reprezintă instalarea de sisteme de avertizare efracţie şi a sistemelor video. Un sistem minimal de securitate pentru un apartament cuprinde unitatea centrală de control, un număr de detectori de prezenţă de obicei egal cu numărul încăperilor, cel puţin o sirenă de avertizare sonoră şi senzori magnetici sau de şoc pentru uşa principală de acces, spune Maria Golgojan, manager al companiei de profil Emporium.
Preţuri în funcţie de casă
“Constatăm că asigurarea securităţii personale şi a bunurilor materiale a devenit vitală, astfel că piaţa românească şi cererea sunt în formare. Consumatorul român nu a crescut în tradiţia instalării unui sistem de securitate şi de aceea există diferenţe de mentalitate comparativ cu cetăţenii altor ţări europene”, spune Golgojan.
Alarmarea la efracţie este principala soluţie pentru care optează clienţii români. “Suplimentar, dar în mai mică măsură, se doreşte alarmarea în caz de incendiu, însă, foarte rar pentru întreaga locuinţă, în principal pentru zonele deschise gen living, holuri sau scări. Foarte rar se apelează la sisteme de alarmare la inundaţie.
În ultima perioadă am remarcat o creştere a cererii de sisteme de supraveghere video, în special în cazul contrucţiilor noi”, a declarat Dan Minţoiu, director tehnic Kratos Systems. Alegerea acestor produse depinde de bugetul fiecăruia. Un proprietar al unei case pe trei niveluri ajunge să investească în sisteme de siguranţă şi până la 15.000 de euro, însă pentru locuinţe mai mici se optează de multe ori şi pentru soluţii care nu presupun investiţii mai mari de 1.000 de euro.
„Minimul presupune instalarea unui sistem de alarmare la efracţie car