Şeful PNL Vrancea, Nini Săpunaru, îi retrage sprijinul politic şefului de la Direcţia de Cultură, deconspirat drept colaborator al fostei Securităţi. Înainte de 1989, Paraschiv Usturoi ar fi semnat sub numele „Zamparo” mai multe note informative despre artiştii care frecventau Casa de Cultură din Focşani. Paraschiv Usturoi, şeful Direcţiei de Cultură Vrancea, deconspirat recent drept turnător al Securităţii, este mai cunoscut pe plan local sub numele de scenă Puiu Siru.
Înainte de 1989, el era solist vocal şi chitarist în formaţia de muzică uşoară „Evolutiv” care funcţiona pe lângă Casa de Cultură. El avea relaţii în mediul cultural şi se întâlnea frecvent cu scriitorii, cântăreţii şi actorii vrânceni.
În acele vremuri, Usturoi avea o viaţă privilegiată: posesor de ARO cu număr de trei cifre, făcea adesea turnee şi excursii în străinătate şi păstra relaţii bune cu aparatul de partid. „Cânta în noaptea de Înviere ca să nu meargă tinerii la biserică”, îşi aminteşte unul dintre apropiaţii lui Usturoiu.
Revoluţionar cu acte
Cu toate acestea, în decembrie 1989 a fost printre primii focşăneni care au ieşit în stradă. Usturoi a obţinut, de altfel, şi certificatul de revoluţionar. După 1990, a fost membru de partid în PNŢCD, ajungând în cele din urmă vicepreşedinte la Alianţa Civică. Paraschiv Usturoi a deţinut mai multe funcţii publice. În perioada 1992-1996 a fost consilier judeţean.
Ulterior, între 1996 şi 2000 a condus Direcţia de Cultură Vrancea, în timpul fostului prefect PNT-CD Petre Rîpeanu, deconspirat ca ofiţer în fosta Securitate. Usturoi a prins al doilea mandat la Cultură începând din 2004, la recomandarea şefului PNL Vrancea, Nini Săpunaru.
„Era mai bine dacă ne spunea de la început”
Liderul PNL Vrancea a anunţat deja că îi retrage lui Usturoi sprijinul polit