Romania a fost condamnata sa plateasca 1 milion de euro saptamana trecuta la Curtea Europeana a Drepturilor Omului iar 3 milioane de euro luna trecuta in procese de retrocedari, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro judecatorul Corneliu Barsan de la CEDO. Barsan spune ca Guvernul inca n-a demonstrat ca Fondul Proprietatea este functional si ca Romania are un sistem de justitie confuz si incoerent. Insasi Curtea de la Strasbourg, explica judecatorul, isi pune problema reformarii propriului sistem.
Rep: Dle judecator Barsan, la 1 octombrie Romania se situa pe locul 2 in privinta numarului reclamatiilor depuse de cetatenii romani la CEDO si pe locul 3 in privinta condamnarilor suferite de statul roman pentru nerespectarea dreptului la proprietate. Cum au rezolvat aceasta problema alte state din fostul bloc comunist?
Corneliu Barsan: Ungaria a adoptat principiul reparatiilor sub forma unor bonuri de stat care au fost private de dreptul de proprietate fara sa aplice principiul restituirii in natura. In anii '90, statul ungar a acordat aceste bonuri de stat si consecinta e ca niciodata nu a avut un dosar la CEDO.
Alte state, Cehia, Slovacia, Slovenia au restituit impunand anumite conditii: de domiciliu, de termene etc. In masura in care CEDO a fost confruntata sa aprecieze aceste situatii, Curtea a spus ca legiuitorul national ramane liber sa determine conditiile in care se vor face aceste restituiri.
Polonia este singura tara, dupa stiinta mea, care nu a adoptat inca masuri de ordin general de restituire si de aceea situatia inca este confuza.
Sistemul nostru judiciar este confuz, este un sistem ilogic, irational. Corneliu Barsan Rep: Cu toate astea, legislatia privind proprietatea este confuza si contradictorie. Peste toate astea, Parlamentul a dat prioritate chiriasilor la cumpararea caselor nationalizate.
CB: