Actriţa Dina Cocea a încetat din viaţă, în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 96 de ani. Cu o săptămână în urmă, actriţa fusese internată la Secţia de terapie intensivă a Spitalului de Urgenţă Floreasca. Luni noapte actriţa a suferit un stop cardiac.
Născută în 1912, Dina Cocea era fiica scriitorului N. D. Cocea şi a actriţei Alice Cocea, la rândul ei fiică a lui Constantin Mille. Studiile şi le-a făcut la Paris, unde a debutat în 1934. Un an mai târziu, Dina Cocea apărea pentru prima oară pe o scenă din România la Teatrul "Comedia" din Bucureşti, în piesa "Adevăratul Iacob". Cele mai multe apariţii ca actriţă le-a avut pe scena Teatrului Naţional. În film a debutat în 1939 în "O noapte de pomină", regizat de Ion Sahighian. "Neamul Şoimăreştilor", "Ştefan cel Mare", "Cantemir", „Aurel Vlaicu” şi "Iancu Jianu" sunt doar câteva alte filme în care actriţa a mai apărut.
În cei aproape 70 de ani de activitate, Dina Cocea nu s-a remarcat doar prin prestigioasa activitate actoricească. Ea a fost şi directoare de teatru şi profesor la facultate şi publicist şi dramaturg. Între anii 1941 şi 1949, a fost director la Teatrul Nostru, o companie înfiinţată de ea, şi la Studioul Teatrului Nostru, după care, în perioada 1952 - 1962, a fost Decan al Facultăţii de Teatru din Bucureşti, iar între 1979 şi 1989, a fost Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale. Din 2001, Dina Cocea a fost Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti. De asemenea, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică i-a acordat actriţei Dina Cocea titlul de Doctor Honoris Causa.
"A jucat în două regimuri, şi înainte şi după 1944... Este unul dintre monştrii sacri ai teatrului românesc” a declarat pentru Mediafax, fostul rector de la UNATC, Florin Zamfirescu, cel care i-a acordat distincţia de Doctor Honoris Causa. „Eu am