Iubitorii de verdeaţă investesc în medie 10 euro pe metru pătrat pentru a avea în curte arborii sau florile preferate. Pentru achiziţionarea plantelor iarna este indicat să mergeţi la cumpărături cu trei luni înainte de începerea sezonului. Altfel costurile cresc substanţial. „În plin sezon, preţurile cresc foarte mult. Plantele pentru iarnă ajung să presupună costuri duble în această perioadă. De aceea, lucrările pentru o grădină trebuie începute din timp.
Pentru plantele de primăvară este indicat să fie comandate din această perioadă pentru a nu fi supuşi unor costuri inutile”, explică Laurenţiu Petrescu, administrator al Garden Services. Plantele nu sunt singurele care vă vor scoate bani din buzunar dacă vă gândiţi să aveţi o grădină. Foarte imporante sunt şi elementele de iluminare, de irigare sau de încălzire.
În medie, jumătate din vegetaţia din faţa locuinţei ar trebui să fie din categoria celor verzi în anotimpul rece. Consumatorul autohton plusesează, în medie circa 80% din acestea fiind de tipul evergreen.
Stilul eneglezesc, la mare căutare
Plantele rezistente în sezonul rece sunt de trei ori mai scumpe decât cele cu frunză căzătoare, potrivit lui Laurenţiu Petrescu. Aceasta nu-i împiedică pe români să le ceară insistent. “Plantele sunt cele care fac diferenţa când vine vorba de costurile unei grădini.
Pentru un spaţiu de circa 100 de metri pătraţi acestea ajung la 1.200-1.500 de euro”, explică acesta. Adrian Oancă, manager Unique Landscaping, spune că slăbiciunea românilor pentru plante rezistente iarna urcă de obicei investiţiile în acest domeniu. Pentru o grădină cu aceeaşi suprafaţă, acesta estimează că se cheltuiesc, în medie, 3.000-4.000 de euro.
Plantele, oaze de culoare
“Clienţii preferă în mod deosebit plantele care să poată fi observate şi-n ano