De la 1 ianuarie 2009, medicii nu vor mai putea prescrie medicamente peste un plafon stabilit lunar. Reintroducerea plafoanelor la medicii de familie riscă să producă răzmeriţă printre pacienţi. Un astfel de sistem a existat şi în urmă cu patru ani. Recentul proiect de lege al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), potrivit căruia plafonul la medicamentele compensate, altele decât cele din programele naţionale de sănătate, se va muta din farmacii în cabinetele medicale, i-a iritat peste măsură pe doctori.
Cu atât mai mult cu cât un astfel de sistem a existat şi în urmă cu patru ani. “Ce să fac eu dacă vine la mine o mamă cu un copil bolnav şi eu am epuizat plafonul? Să o trimit acasă? Sau să-i prescriu medicamente pe care să le cumpere. În acest caz, pentru ce mai plătim asigurare medicală?”, a spus pediatrul Theano Mihail, medic de familie la Policlinica Titan din Bucureşti.
Medicul a explicat că nu are de unde să ştie câţi pacienţi urmează să se îmbolnăvească într-o lună. “Pot avea 10 pacienţi într-o zi, dar pot avea şi 40. Cei care se vor îmbolnăvi la începutul lunii vor avea şansa de a primi medicamente. Însă ceilalţi ce fac? Va fi răzmeriţă printre pacienţi dacă se va aplica acest sistem”, a opinat dr. Mihail.
Ea a adăugat că, dacă până acum pacientul bătea trei-patru farmacii până găsea medicamentul prescris de medic, acum nu va mai avea nici măcar această posibilitate. Singura variantă va rămâne aceea de a-şi cumpăra integral reţeta prescrisă de medicul de familie.
Sancţiuni pentru depăşirea plafonului
Medicii care vor prescrie medicamente peste plafonul impus de CNAS riscă, potrivit proiectului de lege, rezilierea contractului cu Casa şi cu diminuarea cu până la 20% a sumei pe care o primeşte lunar pe pacient. În schimb, cei care fac “economii” pe spinarea bolnavilor îşi vor p