Steluţa Ardelean are 40 de ani şi a fost diagnosticată cu cancer mamar acum nouă ani. Medicul i-a spus că mai are de trăit doar 18 luni.
1 /. Atunci când avea mai mare nevoie de sprijin a descoperit speranţa de viaţă în programul Healing Journey (Călătoria tămăduirii). De fiecare dată când mergea la spitalul oncologic Princess Margaret din Toronto, vedea afişe care-l descriau ca pe un program pentru oameni care vor să înveţe cum să se ajute singuri când au cancer sau altă boală serioasă. Un curs practic, structurat pe mai multe module, unde a descoperit metode psihologice şi spirituale care promovează pacea şi armonia interioară.
Acum nu mai lucrează pentru că tratamentul pentru cancer o face să trăiască cu o oarecare incertitudine care nu îi permite să îşi planifice viaţa pe o perioadă mai mare de timp. A rămas însă voluntar pentru programul Healing Journey, unde, în calitate de co-moderator, împărtăşeşte din experienţa sa cu acest program şi cu această boală celor care sunt la începutul programului.
Iată povestea Steluţei despre experienţa prin care a trecut.
“Eşti sigură că vrei să ştii?” Întrebarea medicului oncolog era plină de îngrijorarea care i se citea şi pe faţă. Îl întrebasem care este media de supravieţuire pentru cineva cu diagnosticul meu. Ştiam că prognoza era sumbră, dar mă aşteptam să se măsoare în ani. “Este 18 luni…” Aveam 31 de ani şi diagnosticul era cancer mamar metastaziat. Sperasem într-o viaţă mai bună şi începusem să ne obişnuim cu societatea din Canada. Trecuseră câteva luni de cand găsisem un nodul la sânul stâng şi îl ignorasem sperând că va trece de la sine. Acum înţeleg că dacă mergeam la doctor mai devreme, poate şansele de a face ceva ar fi fost mai mari.
“Dar mediile sunt făcute din extreme”, a adăugat doctorul. Şi de ce n-aş putea eu să fiu la extrema de sus? mi-am spus. @N_P