Ei nu achită ratele, dar iau chirie
Una dintre cele mai dure lecţii învăţate de către băncile americane în această perioadă de criză generalizată este că vinderea unei case este mai uşoară decât recuperarea ei. Cumpărătorii oportunişti, dar şi familiile strâmtorate au învăţat să speculeze dificultăţile pe care le au creditorii în a-şi recupera imobilele, relatează cotidianul Washington Post.
Proprietarii care s-au împrumutat la diverse instituţii financiare pentru a cumpăra un imobil de locuit profită de haosul care a pus stăpânire pe sistemul bancar american şi pot petrece chiar şi şase luni în casa cumpărată pe credit fără a plăti nici o rată. Companiile financiare şi agenţii imobiliari se plâng că procesul de evacuare este prelungit prea mult de cei care au găsit o modalitate a de a “fenta” sistemul. Proprietarii deseori închiriază aceste proprietăţi cumpărate pe credit, colectând chiria fără a-şi plăti însă ratele la bancă.
Familiile chiriaşe au parte de o surpriză neplăcută atunci când banca le bate la uşă cerând plata ratelor restante sau evacuarea. La rândul lor, băncile sunt atât de dornice să evite tot procesul de evacuare încât sunt dispuse să plătească ocupanţilor 5.000 de dolari, sau chiar şi mai mult, pentru a-i convinge să plece de bunăvoie. Practic, această nou-apărută tehnică, numită „cash-for-keys” (bani contra chei, n.r.) este o poliţă de asigurare pentru bănci, care plătesc astfel pentru ca respectivii chiriaşi să plece fără scandal, lăsând casa în bună stare şi curată, economisind astfel bani şi îmbunătăţindu-şi şansele de a o revinde repede.
Apoi, banca urmează procedurile legale de recuperare de la proprietari, care pot costa între 40.000 şi 50.000 de dolari, bani care se duc pe taxele avocaţilor şi alte servicii specifice. Vânzarea imobilelor astfel recuperate este o altă poveste, din ce în ce mai complicată în