Dobânzile bancare au crescut în toate statele central şi est-europene. Primele care resimt efectele neplăcute ale situaţiei sunt firmele mici şi mijlocii, dependente de finanţări. Bancherii din regiune dau puţine şanse de schimbare a situaţiei în viitorul apropiat. Creditele au devenit mai greu de accesat din cauza avansului dobånzilor, iar perspectivele de reducere a acestora în curånd aproape nu există. În Romånia, Bulgaria, Ungaria şi Polonia, dobånzil
Dobânzile bancare au crescut în toate statele central şi est-europene. Primele care resimt efectele neplăcute ale situaţiei sunt firmele mici şi mijlocii, dependente de finanţări.
Bancherii din regiune dau puţine şanse de schimbare a situaţiei în viitorul apropiat. Creditele au devenit mai greu de accesat din cauza avansului dobånzilor, iar perspectivele de reducere a acestora în curånd aproape nu există. În Romånia, Bulgaria, Ungaria şi Polonia, dobånzile la creditele noi în moneda europeană au fost mai mari în august decåt în ianuarie pe aproape toate palierele, atåt pentru populaţie, cåt şi pentru firme, potrivit datelor publicate de băncile centrale. Singura excepţie: costul împrumuturilor pentru locuinţe acordate ungurilor a scăzut în această perioadă.
În grupul celor patru ţări, cea mai mare creştere a dobånzilor la creditele în moneda europeană pentru firme apare în Romånia. Dobånzile medii practicate la acestea au crescut de la 7,79%, cåt erau în ianuarie, la 8,66% în luna august, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a Romåniei. Astfel, creditele pentru firmele locale au devenit mai scumpe şi decåt cele acordate în Bulgaria, unde se practicau cele mai mari dobånzi în ianuarie.
În schimb, media dobånzilor anuale efective practicate la creditele noi în euro acordate romånilor nu a fost cea mai mare din regiune. Cele mai ridicate costuri la creditele de consum în moneda unică