Educatia, transporturile, sanatatea, apararea, ordinea publica si siguranta nationala, precum si agricultura sunt domeniile pentru care sunt propuse cele mai mari alocatii prin proiectul de buget stabilit pentru anul viitor.
In domeniul educatiei, fondurile propuse pentru anul viitor se ridica la 6% din PIB, iar pentru sanatate alocatiile bugetare prevazute sunt de 3,9% din PIB. In domeniul agriculturii, alocatiile propuse pentru anul viitor se ridica la 3% din PIB, iar sectorul transporturilor va fi finantat cu 4,5% din PIB.
Pentru investitii in infrastructura sunt alocate fonduri reprezentand 6,5% din PIB.
Impozitul pe venit si salarii va creste cu 0,3 puncte procentuale, la 3,8% din PIB, determinat in principal de cresterea castigului salarial mediu brut si a numarului mediu de salariati in 2009 fata de 2008. Veniturile din impozitul pe profit vor creste in termeni nominali cu 0,1 puncte procentuale, la 3,2% din PIB. Contributiile de asigurari sociale continua sa detina ponderea cea mai mare in PIB, inregistrand o crestere de 0,3 puncte procentuale, de la 9,8% in 2008 la 10,1% in 2009.
Nivelul veniturilor din accize se vor mentine in 2009 la 3,2% ca pondere in produsul intern brut, ca si in 2008.
Sumele primite de la UE in contul platilor efectuate reprezinta un capitol nou, care a fost introdus in buget in anul 2009 si care reprezinta sumele primite de la Uniunea Europeana, in contul fondurilor utilizate din bugetul propriu de ministerele beneficiare de fonduri europene nerambursabile postaderare. Pentru anul viitor aceste sume totalizeaza 16,5 miliarde lei, respectiv 2,9% din produsul intern brut si provin din instrumente structurale si de coeziune, precum Fondul European de Dezvoltare Europeana, Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala, Fondul European pentru Pescuit.
Proiectul d