Riscurile principale pentru economia Romaniei si pentru rating sunt determinate acum de finantele externe si de impactul volatilitatii leului asupra sistemului bancar, potrivit agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.
"Principalele riscuri pentru economia Romaniei si pentru ratinguri vin acum din finantele externe si din posibilul impact al reluarii volatilitatii leului asupra sistemului bancar, in particular din cauza impactului asupra romanilor care au credite in valuta", a declarat pentru ZF Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings.
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a redus luni ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung cu o treapta, la "BB+", de la "BBB-", si calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-3", ambele cu perspectiva "Negativa". Scaderea ratingului inseamna iesirea Romaniei din zona de ratinguri "investment grade", care reflecta un risc scazut al investitiilor. Reprezentantul Fitch apreciaza ca evolutiile recente care au avut loc pe money market si cu leul reflecta faptul ca economia si sistemul financiar din Romania sunt expuse la turbulentele care au loc pe pietele financiare globale.
Luni, leul s-a depreciat pe tot parcursul sedintei interbancare, in ton cu valutele din regiune si pe fondul pierderilor semnificative inregistrate pe bursele externe, iar cursul a inchis sedinta in jurul nivelului de 3,7 lei/euro, in crestere cu cinci bani fata de nivelul de la deschidere.
In ultima perioada s-a inregistrat o volatilitate ridicata a cursului leu/euro, toate monedele tarilor emergente inregistrand puternice presiuni speculative.
La jumatatea lunii octombrie bancile straine au lansat un atac speculativ asupra leului, dar acesta a fost oprit de BNR, presiunea mutandu-se insa ulterior pe dobanzi. Astfel, dobanzile interbancare au crescut cu mult peste