Conflictul militar din Republica Democrată Congo a aruncat estul ţării într-o criză umanitară de proporţii. Peste 20.000 de oameni au părăsit în ultimele zile oraşul Rutshuru din provincia Nord-Kivu, în condiţiile în care aproape două milioane de persoane sunt dislocate în regiune.
Motivele oficiale ale conflictului sunt legate de protejarea unei minorităţi locale. Neoficial, depozitele de aur şi columbită-tantalită (coltan) prezente în regiune au « aprins » imaginaţia rebelilor. După ce ieri luptele s-au apropiat de limita estică a provinciei, mii de oameni s-au refugiat spre Goma, capitala din Nord-Kivu.
Estimările oficiale numără peste 200.000 de refugiaţi din august, când luptele s-au reluat între facţiunea condusă de Laurent Nkunda şi forţele armate ale Republicii Democrate. Situaţia în zonă este mai neclară ca niciodată, în condiţiile în care responsabilii politici din Rwanda par să susţină din umbră acţiunile rebelilor.
Capitalismul, între bine şi rău
Prezentul conflictului se scrie pe repede-înainte. În data de 26 octombrie rebelii reuşesc să ocupe o bază militară în Nord-Kivu. Ţinta finală a grupului condus de Laurent Nkunda (fost general congolez) este Goma, capitala provinciei. Pe 27 octombrie, clădiri ale Naţiunilor Unite din Goma sunt atacate cu pietre şi coktailuri Molotov de către civilii furioşi pe pasivitatea « căştilor albastre ».
În tot acest timp, facţiunea condusă de Nkundu s-a apropiat la câţiva kilometri de capitală. Oficial, rebelii susţin că luptă pentru cauza minorităţii Tutsi din regiune, puternic afectată în anii ’90 de genociduri succesive. Se poate specula totuşi că acţiunea militară poartă în subsidiar tentativa de a controla resursele naturale din regiune. Estul Republicii este renumit pentru depozitele de aur şi coltan (denumirea colocvială pentru columbită-tantalită, ro