Guvernul a amânat până în primăvara anului viitor creşterea salariilor profesorilor cu 50%. FMI recomandă reanalizarea legii. Sursa: Agerpres
Guvernul a adoptat ieri o ordonanţă de urgenţă prin care a fost amânată, până în aprilie anul viitor, majorarea salariilor cadrelor didactice. „Astfel de măsuri populiste nu au decât un orizont electoral pentru că peste cinci săptămâni avem alegeri“, a afirmat premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
Potrivit acestuia, după un parcurs bun, trebuie evitat ca România să sufere o cădere economică. „Orice majorare salarială trebuie făcută gradual: de la 1 octombrie salariile profesorilor vor creşte cu 9%, cum era stabilit anterior. De la 1 ianuarie 2009, conform bugetului aprobat azi de guvern, anvelopa salarială pentru zona bugetară creşte în medie cu 10%“, a arătat Tăriceanu.
Primul-ministru a mers şi mai departe în fundamentarea deciziei luate de executiv: „Guvernul nu este lupul ce rău şi apare zâna cea bună care vine să dea. (...) Nu suntem în domeniul poveştilor. Nici parlamentul, nici preşedintele nu au indicat sursele pentru aceste majorări salariale. Au spus doar că au auzit că sunt bani. Sigur că bugetul are bani, dar nu putem să-i dăm pe toţi pe salarii. Dacă se discută de o majorare a salariilor în 2-3 ani, atunci e o discuţie la care pot participa. Altfel, discutăm inutil“.
Executivul şi-a motivat decizia şi pe faptul că, în această perioadă, se va elabora o lege a salarizării personalului bugetar. Documentul, care va include principiile de elaborare a legii salarizării în sectorul bugetar, va fi redactat săptămâna viitoare, iar proiectul de lege va ajunge în parlament la mijlocul anului viitor, potrivit ministrului muncii, Mariana Câmpeanu.
Mărirea trebuie reanalizată
Tot ieri, Fondul Monetar Internaţional (FMI) le-a recomandat autorităţilor de la