Viitorul preşedinte al Statelor Unite - fie democratul Barack Obama, fie republicanul John McCain - va trebui să gestioneze cea mai gravă criză economică din ultima jumătate de secol, să rezolve două conflicte militare încă deschise şi să se confrunte cu ambiţiile Rusiei. Impactul pe care l-ar putea avea asupra Romåniei rezultatul scrutinului din Statele Unite este destul de greu de conturat. Privit la rece, un succes al lui McCain ar fi de preferat. „Este un conservato
Viitorul preşedinte al Statelor Unite - fie democratul Barack Obama, fie republicanul John McCain - va trebui să gestioneze cea mai gravă criză economică din ultima jumătate de secol, să rezolve două conflicte militare încă deschise şi să se confrunte cu ambiţiile Rusiei.
Impactul pe care l-ar putea avea asupra Romåniei rezultatul scrutinului din Statele Unite este destul de greu de conturat. Privit la rece, un succes al lui McCain ar fi de preferat. „Este un conservator de centru, cu politici moderate, raţionale. Nu în ultimul rånd, susţine necesitatea unei politici ferme a SUA pe plan extern. În contextul actual, cånd Rusia se trezeşte la viaţă şi se prefigurează un nou Război Rece, Romånia are nevoie de o Americă puternică“, arată analistul politic Cristian Ghinea. El spune că istoria ne demonstrează că atitudinea fermă a SUA din anii ‘50, în epoca Truman, sau '80, în perioada Reagan, a ajutat semnificativ mai mult ţara noastră în relaţia cu URSS decåt strategiile unor „împăciuitorişti“ de tipul lui Carter. „Din păcate, Obama nu are nici gustul şi nici caracterul necesar pentru a face faţă cu succes Rusiei“, adaugă Ghinea. Totuşi, Obama nu este genul care să capituleze. Deşi a afirmat, de exemplu, că ar fi dispus să negocieze cu liderii iranieni, senatorul democrat nu a exclus posibilitatea unei intervenţii militare în Iran şi a declarat că preferă „o diplomaţie personală agresivă“