În loc să ne concentrăm pentru limitarea efectelor crahului financiar mondial, ne străduim să mai facem rost de două crize în plus: una politică şi alta socială. Decizia guvernului de amânare a creşterii salariilor pentru profesori era previzibilă, consecinţele sunt însă foarte greu de anticipat. Cu doar o lună înaintea zilei alegerilor, evoluţiile din spaţiul public arată că în loc să ne concentrăm pentru limitarea efectelor crahului financiar mondial, ne străduim să mai facem rost de două crize în plus: una politică şi alta socială.
PDL este gata să depună o moţiune de cenzură. PSD cere respingerea în parlament a ordonanţei prin care s-au blocat majorările salariilor din învăţământ. PRM ar face orice pentru a împiedica alegerile în sistemul uninominal. Plângerea PRM împotriva legii electorale a ajuns acum la Curtea Constituţională, prelungindu-se suspansul legat de soarta acestui scrutin.
Cea mai bună bună soluţie pentru amânarea alegerilor este declanşarea unei crize politice. Căderea guvernului, scandalul care ar urma, lipsa de legitimitate a unui cabinet interimar ar submina alegerile la termen. Totul se va decide în funcţie de interesele directe ale PSD şi PDL.
Semnalele venite de la social-democraţi arată că partidul condus de Mircea
Geoană aşteaptă cu optimism rezultatele alegerilor din 30 noiembrie. PSD speră într-un scor care să-i permită preluarea guvernării. După ce au iniţiat şi au promovat în parlament o serie întreagă de cadouri electorale, pesediştii sunt nerăbdători să culeagă roadele. Amânarea alegerilor, perspectivele deteriorării vieţii economice anul viitor nu sunt în avantajul PSD. Confruntaţi cu realităţile vieţii de zi cu zi, oamenii îi vor uita repede pe “binefăcătorii” din politică. Mai ales că s-ar putea ca darurile de azi să nu mai valoreze mare lucru peste câteva luni.
Dacă