Reforma justitiei din Romania, inceputa in 2004, a fost afectata de instabilitatea politica si de politizarea excesiva, a spus ministrul justitiei, Catalin Predoiu, in discursul de deschidere a Congresului Uniunii Internationale a Avocatilor. Actuala strategie de reforma a justitiei si combatere a coruptiei trebuie revizuita, intrucat ea a fost conceputa pentru perioada 2005-2007, a adaugat el.
Ministrul justitiei a declarat, in fata a 1.000 de avocati din intreaga lume reuniti la Bucuresti, ca in Romania este in desfasurare o reforma a justitiei inceputa in 2004, dar care a fost adesea afectata de instabilitatea politica si de politizarea excesiva. Succedarea la conducerea Ministerului Justitiei a 6 ministri in 8 ani a afectat continuitatea reformei, care s-a confruntat si cu un fenomen de subfinantare. Mai mult, lipsa unei politici pofesionale severe a dus la o protectie excesiva a status-quo-ului din justitie.
In acest moment, CSM a devenit principala institutie responsabila pentru starea justitiei, a mai spus ministrul Predoiu, care deplange "relativa pasivitate" a acestei institutii, pasivitate "care risca sa se transforme intr-o invitatie de a incalca profesia de avocat".
De altfel, ministrul a subliniat ca profesia "trebuie ferita de impostori".
Noua strategie de reforma trebuie sa fie construita sub conceptul "finantare si specializare". Este nevoie de gandirea unei finantari multianuale a reformei si trebuie sa aiba ca principal obiectiv buna pregatire a magistratilor, a sustinut el.
Alte idei din discursul ministrului Catalin Predoiu:
Societatea noastra se confrunta cu doua viziuni diferite privind dimensiunea constitutionala, ceea ce a atras aparitia tensiunilor.Tensiunile au fost rezultatul evolutiei tarii – iar Constitutia a fost gandita in anii '90 -, al unor programe politice diferite si al u