A fost ediţia princeps a “Bucharest Food Festival”, primul eveniment românesc de acest fel dintr-o serie internaţională care are succes de mai bine de 30 de ani.
Întrebări provocatoareWorkshopul organizat în prima zi la “Bucharest Food Festival” de “Jurnalul de bucătărie” a adresat participanţilor o întrebare provocatoare: Există, cu adevărat, bucătărie românească? Toate popoarele mănâncă, dar puţine au o gastronomie naţională. La noi, sărmăluţele, mititeii, ciorba dreasă cu smântână au fost, nu de puţine ori, contestate ca produse neaoş româneşti.
În cadrul workshopului de joi, 16 octombrie, Gheorghe Vătafu, maestru al artei culinare şi vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, a liniştit auditoriul: Bucătăria românească nu este pe cale de dispariţie! A existat, există şi va exista! “Un fel de mâncare, într-un meniu”, ne-a spus el, “trebuie să reziste mai mult de un an. Iar pentru a intra într-un catalog de preparate tradiţionale, trebuie să reziste mai mult de un veac. Este posibil ca un fel de mâncare să-l înghită pe altul, dar fiecare trebuie să aibă specificul său… Bucătăria românească nu trebuie ignorată, pentru că place, atât românilor, cât şi străinilor... Lumea s-a săturat de reţete pompoase şi sofisticate. Chiar celebrul bucătar Paul Bocuse a ajuns la concluzia că bucătăria tradiţională este cea mai bună!”.
Degustări buzoiene Meniurile tradiţionale trebuie, însă, făcute de profesionişti. O lume în schimbare cere, de asemenea, ca aceste bucate tradiţionale să fie aduse pe masa consumatorului într-o haină nouă; de unde apare o nouă provocare: sub ce formă ajung să fie servite, în restaurant, preparatele tradiţionale româneşti? Gabriela Berechet, autoarea volumului “Manualul practic al bucătarului” a punctat foarte bine: “Nu o să avem niciodată gustul mâncărurilor mamelor şi bu