Romania este una dintre tarile vulnerabile in fata crizei economice globale, arata o prognoza Stratfor. Potrivit acestei prognoze, desi indicatorii sai macroeconomici sint mai buni decit cei ai Ungariei, Romania are o problema majora cu productia industriala, cele mai multe unitati de productie fiind detinute de companii straine atinse deja de criza.
Bucurestiul ar putea recurge la un imprumut de la FMI
Intr-o analiza separata, publicata dupa ce Standard & Poors a scazut drastic ratingul Romaniei, Stratfor aprecia totusi ca Romania nu se afla in aceeasi situatie precara ca Ungaria, dar are probleme mari, intrucat deficitul de lichiditati incepe sa se resimta tot mai puternic pe piata europeana.
Romania se va confrunta cu grave atacuri speculative impotriva leului, iar deprecierea monedei va duce la cresterea ratelor bancare, ceea ce va pune populatia in mare dificultate.
Mai mult, Stratfor sustine ca Bucurestiul ar putea recurge in aceste conditii la un imprumut de la FMI, desi oficialii romani au respins in repetate rinduri aceasta posibilitate.
Analiza Stratfor prevede ca in cel de-al patrulea trimestru numeroase tari isi vor reevalua avantajele si dezavantajele pe care apartenenta la Uniunea Europeana le aduce. Tarile care doresc sa adere la zona euro isi vor redefini si ele prioritatile. Tarile europene isi vor regandi si bugetele, reducand fondurile alocate diverselor programe, lucru care ar determina o volatilitate si mai aprofundata.
Europa va fi afectata de criza financiara mai puternic si pe o perioada mai mare de timp decat SUA, intrucat sistemul bancar european are anomalii profunde si fiecare tara lupta pe cont propriu in lipsa unei strategii unitare in UE, avertizeaza expertii americani de la Stratfor.
Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu privat de informatii d