Sistemul sanitar românesc este la fel de bolnav precum pacienţii care aşteaptă o salvare din partea lui. Potrivit unui raport, elaborat de Comisia Prezidenţială de Sănătate, în fiecare an, Sistemul sanitar românesc este la fel de bolnav precum pacienţii care aşteaptă o salvare din partea lui. Potrivit unui raport, elaborat de Comisia Prezidenţială de Sănătate, în fiecare an, 60.000 de oameni mor cu zile, din cauza deficienţelor din sistem. “Modul în care funcţionează sistemul este deficitar. La noi încă există mentalitatea potrivit căreia mergem la doctor numai când suntem bolnavi”, ne-a spus prof. Vasile Astărăstoae, unul din autorii raportului.
Fiecare ministru a făcut ce i-a trecut prin cap
Deputatul Sorin Paveliu, membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, susţine că finanţarea propusă de autorii raportului, respectiv 6% din bani publici reprezintă doar un prim pas către creşterea calităţii serviciilor medicale: „Raportul face o radiografie corectă a stării de sănătate. El are meritul de a arăta care este direcţia în care trebuie să meargă România şi, ca atare, toate partidele politice ar trebui să şi-l asume”.
Cezar Irimia, reprezentantul Coaliţiei Pacienţilor cu Boli Cronice şi totodată membru în Comisia Prezidenţială, ne-a spus: “În absenţa unei strategii în sănătate, fiecare a făcut ce i-a trecut prin cap. Eu nu spun că acest raport oferă cele mai bune soluţii, însă este un punct de plecare”.
Ce spune Raportul Comisiei Prezidenţiale
România se află pe primul loc în UE, în ceea ce priveşte numărul de decese evitabile. Datele arată că un copil care se naşte în România este de şase ori mai expus riscului de a deceda înainte de un an, în comparaţie cu un copil născut în Suedia.
Incidenţa hepatitei B este dublă faţă de media UE, iar cea a tuberculoze