Existenţa microîntreprinderilor cu impozit preferenţial pe venit de o singură cifră mai este asigurată doar în 2009. Micii întreprinzători trebuie să se gåndească deja la alternative dacă vor să mai scape de povara fiscală. Folosită ca metodă pentru a evita impozitul pe profit de 16% sau contribuţiile sociale, microîntreprinderile sunt pe cale de dispariţie ca regim fiscal preferenţial. O arată atåt Codul fiscal, care prevede existenţa acestei forme de impunere
Existenţa microîntreprinderilor cu impozit preferenţial pe venit de o singură cifră mai este asigurată doar în 2009. Micii întreprinzători trebuie să se gåndească deja la alternative dacă vor să mai scape de povara fiscală.
Folosită ca metodă pentru a evita impozitul pe profit de 16% sau contribuţiile sociale, microîntreprinderile sunt pe cale de dispariţie ca regim fiscal preferenţial. O arată atåt Codul fiscal, care prevede existenţa acestei forme de impunere doar pånă în 2009, inclusiv, cåt şi reprezentanţii Comisiei Europene care avertizează că acest regim ar trebui să fie examinat sub aspectul unui ajutor de stat pentru că oferă avantaje unei categorii de companii.
Microîntreprinderile ar putea totuşi supravieţui dacă guvernul viitor va decide să îşi asume o eventuală dispută cu forul executiv european. În aceste condiţii incerte, cei care au optat pentru microîntreprinderi trebuie să-şi reevalueze costurile şi să se orienteze spre alte forme, mai avantajoase.
Înfiinţat în urmă cu şapte ani, regimul pentru micile afaceri a mai fost pus în pericol în 2006, înainte de aderarea la UE. Atunci, Ministerul de Finanţe a vrut să elimine impozitul pe venit de 3% şi să treacă microîntreprinderile în categoria plătitorilor de impozit pe profit de 16%. Motivul invocat a fost tocmai obligaţia guvernului de a desfiinţa regimul preferenţial de impozitare înainte de data aderării. Pånă în preze