» Publicatia geopolitica Stratfor aduce argumente in sprijinul ipotezei ca Romania ar putea fi urmatoarea victima a crizei financiare globale: deficitul bugetar, deficitul comercial considerabil si o moneda atacata de speculatorii care doresc sa obtina profituri mari din devalorizarea ei.
» In timp ce autoritatile dezmint existenta unor probleme de finantare care ar necesita un imprumut de la Fondul Monetar International, ignorand semnalele date de mediul local de afaceri (somaj temporar, intreruperi ale activitatii s.a.) si de mass-media, economistii romani recomanda elaborarea neintarziata a unui plan anticriza.
Semnalele potrivit carora tara noastra ar putea fi urmatoarea victima a crizei financiare globale, dupa Islanda, Ucraina si Ungaria, s-au intensificat in presa occidentala, dupa ce agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a revizuit in sens negativ ratingurile Romaniei (mai multe detalii despre acest subiect in pagina 9). Cu toate acestea, autoritatile romane, aflate in plina campanie electorala, par sa ignore riscurile externe si nu stabilesc un plan anticriza, ceea ce-i ingrijoreaza pe economisti.
Publicatii precum International Herald Tribune, Times Online, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Welt Online, Financial Times Deutschland ori Die Presse anticipeaza impactul negativ al turbulentelor financiare globale asupra Romaniei si a altor tari precum Bulgaria, Letonia, Estonia, Serbia si Ungaria. Unele dintre aceste publicatii au lansat chiar informatia potrivit careia Romania ar negocia un imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) pentru a-si acoperi dezechilibrele bugetare, insa aceasta stire a fost dezmintita ulterior atat de Banca Nationala (BNR), cat si de oficialii Fondului. "Romania nu are nevoie, potrivit calculelor BNR, de un imprumut de la FMI si nu exista probleme de finantare", a declarat viceguvern