Cele mai multe cinematografe nu au mai fost renovate de ani buni, „gonind“ tinerii la multiplex. Plimbate de la Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor la primării şi înapoi, retrocedate sau pur şi simplu abandonate, zeci de cinematografe sunt acum închise. Potrivit unei decizii irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, 18 cinematografe din întreaga ţară ar fi trebuit să revină în patrimoniul RADEF la jumătatea acestui an, după ce anterior fuseseră trecute în custodia administraţiilor locale. Printre aceste cinematografe transferate de Guvern în administrarea primăriilor se afla şi fostul cinematograf „Pescăruş” din Brăila.
“Pescăruş este înapoi la RomâniaFilm acum, la fel ca şi fostul cinematograf Bulevard. Am avut ceva propuneri de colaborare. Deocamdată se menţine o mare mizerie, iar Bulevardul ar putea cădea în caz de cutremur“, a spus primarul Brăilei, Aurel Simionescu.
În litigiu
Braşovul nu mai are decât un singur cinematograf. Din cele şase existente în anii ’90, trei au devenit cluburi de noapte de ani buni, iar alte două sunt închise de ceva vreme din cauza unor litigii. La Bulevard, ziua se fac proiecţii de film, iar noaptea este discotecă. “Popularul”, care e situat în centrul oraşului, este închis de ani buni şi se află în paragină. La fel şi cel mai mare cinematograf din Braşov, “Patria”.
Printre ultimele proiecţii s-a numărat premiera filmului “Cold Mountain” din 2003, la care a participat Jude Law. De atunci cinematograful a fost permanent în litigii. Autorităţile locale ar ficncvrut să facă aici noul sediu al filarmonicii şi o sală de concerte. Până la lămurirea situaţiei juridice, Patria este ferecat şi se degradează pe zi ce trece.
Investiţii anulate
În judeţul Hunedoara mai este funcţional un singur cinematograf, restul fiind transformat