Fondurile de pensii private facultative (pilonul III) au pastrat de la inceputul acestui an o strategie prudenta in ceea ce priveste investirea banilor colectati de la clienti.
Plasamentele in tilturi de stat si depozite bancare au avut ponderea majoritara in portofoliul fondurilor in fiecare luna din acest an, in timp ce expunerea pe actiuni si fonduri mutuale s-a pastrat la niveluri foarte reduse, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
In perioada ianuarie-septembrie, fondurile si-au redus ponderea investitiilor in depozite bancare, dar si-au majorat plasamentele in tilturi de stat si municipale, incercand astfel sa se fereasca de volatilitatea ridicata de pe piata de capital.
Daca in luna ianuarie plasamentele in depozite bancare reprezentau peste 54% din totalul activelor fondurilor, in februarie acestea au scazut la 26%, iar la sfarsitul lunii septembrie s-au redus la aproape 14%. In schimb, fondurile au majorat semnificativ investitiile in tilturi de stat si municipale. La inceputul anului ponderea lor era de 37%, iar acum a trecut de 66%.
Ponderea obligatiunilor corporative a urcat de la 4,6% la inceputul anului pana la 12,4% la sfarsitul lunii trecute. In aceeasi perioada, plasamentele in actiuni listate s-au pastrat la niveluri reduse: in ianuarie erau de 3% si in septembrie au ajuns la circa 6%.
Numai in lunile mai si iunie ponderea acestor investitii s-a apropiat de 10%, in rest administratorii de pensii private ferindu-se de aceste plasamente, a caror valoare a fost afectata de criza financiara internationala.
"Flexibilitatea mai mare in cazul investitiilor realizate de administratorii din pilonul III se va putea realiza prin inlocuirea restrictiilor cantitative (plafoane pe clase de active financiare) cu principii clare de risk management, pastrand la cote ridicate siguranta invest