The Times: Pachetul FMI - convertitii pierduti in tranzitie
Girofaruri, sirene, ambulanta FMI soseste la locul accidentului. Imbracati in uniforma lor de experti de la Washington, costume albastre si fuste cu nasturi, medicii FMI merg de la o urgenta la alta sa aplice plasturii financiari unor tari mici afectate de recentul uragan care a devastat pietele de credit.
Islanda a obtinut 2 miliarde de dolari vineri si incearca sa obtina inca 4 miliarde, Ungara a primit oferta unui imprumut de 16,5 miliarde de dolari, insa a ajuns la un acord privind un pachet de salvare care probabil va depasi 10 miliarde de dolari, iar Romania, Bulgaria si statele baltice ar putea solicita FMI-ul pentru a le repara balantele contabile.
Vestea despre pachetul FMI a stabilizat forint-ul ungar, valuta a pierdut o cincime din valoarea sa in ultima luna, iar luni agentia Standard & Poor's a redus credit ratingul Romaniei la statutul 'junk'. Toti acesti convertiti la capitalism au in comun adoptarea entuziasta a culturii datoriilor.
The Guardian: Cotidianul Christian Science Monitor abandoneaza hartia
Cotidianul american Christian Science Monitor, cu tiraj confidential, dar foarte respectat de omoloagele sale, a anuntat ca isi va abandona editarea pe hartie pentru a continua sa apara integral pe internet incepand din aprilie 2009. Ziarul, care a recunoscut ca se confrunta cu o scadere a tirajului de aproape 40 de ani, a estimat ca aceasta evolutie va "securiza si va extinde rolul Monitorului in cel de-al doilea secol" al existentei sale.
Angajatii ziarului sunt repartizati in 19 birouri si 11 tari, intre care Rusia, China, Franta, India si Israel. Finantat de Biserica Stiintei Crestine, cotidianul anticipeaza pierderi de 18,9 milioane de dolari in cursul aparitiei sale pana in 30 aprilie 2009, de cand nu va mai tipari pe hartie