Psihanalistii romani si de peste hotare vor dezbate ura si violenta alaturi de filozofi si oameni de cultura, timp de trei zile, in cadrul Colocviului International de Psihanaliza. Intalnirile se vor desfasura intre 30 octombrie si 1 noiembrie. Chiar daca evenimentul va avea loc la Palatul Cotroceni, niciun politician nu va participa la discutii. Exceptie face presedintele Traian Basescu, acesta alocand un cec in alb pentru realizarea evenimentului.
Participantii vor aduce in discutie subiecte precum ura ca mostenire postcomunista, ura in cultura si violenta ca "semn al propriei valori".
Ideea abordarii celor doua subiecte a venit in urma faptului ca "agresivitatea nu mai este condamnata public si s-a transformat intr-un etalon al valorii personale. Traim intr-o societate in care <
In plus, violenta si-a schimbat modul de manifestare in ultimele decenii. "Suferinta psihica se transforma, din ce in ce mai mult, in suferinta fizica, iar aceasta este principala tendinta pe care o observam in ultima vreme", a declarat si Veronica Sandor, membru fondator al Societatii Romane de Psihanaliza.
La eveniment vor participa 70 de specialisti din Romania si din strainatate, care vor sustine ateliere si conferinte. Unul dintre subiectele mult asteptate este "Ura si comunismul", deoarece se axeaza pe un subiect inca prezent in mentalitatea romaneasca: cenzura. "Societatea romana inca se confrunta cu o jena fata de psihanaliza, iar aceste prejudecati dovedesc rezistenta de a gandi propriul eu. Ni se trage din perioada comunista", a explicat Sandor.
Colocviul este axat pe trei teme principale:
Joi, 30 octombrie, tema generala este "Ura de sine". Printre subiectele de discutie se regasesc "Ura de s