Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, afirma ca Banca Nationala a devenit din toamna anului trecut mult mai conservatoare in administrarea rezervei valutare, plasand sume mai mari in conturi deschise la banci centrale.
El spune ca BNR are o politica prudenta in administrarea rezervei. La sfarsitul lunii septembrie rezervele valutare au atins un nou maxim istoric, la putin peste 26 de miliarde de euro.
O foarte mica parte din rezerva este data in administrarea unei entitati internationale - Banca Mondiala - pentru a vedea daca se reuseste obtinerea unui randament mai mare decat cel realizat de BNR.
"De regula, ai nostri au scos un randament mai mare decat Banca Mondiala", afirma Isarescu.
Potrivit situatiilor contabile auditate ale BNR pe 2006 (cele mai recente disponibile), cea mai mare parte a rezervei valutare era plasata in titluri emise de trezorerii europene, dar si in obligatiuni emise de institutii de credit si banci.
In cadrul unui contract semnat cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD, una din diviziile Bancii Mondiale), BNR poate plasa in administrarea institutiei multinationale pana la 20% din rezerve. La sfarsitul anului 2006, BIRD administra pentru BNR depozite in valoare de 140,9 milioane de dolari. Totodata, BNR mai avea in administrarea Bancii Mondiale titluri in valoare de 132,1 de milioane de dolari.
Isarescu spune ca BNR avea in portofoliu si obligatiuni emise de Freddie Mac si Fannie Mae (doua consortii financiare care beneficiaza de sustinerea guvernului federal al SUA), dar acestea au ajuns la scadenta si nu au fost reinnoite. Ambele institutii s-au confruntat cu probleme semnificative de solvabilitate anul acesta.
Ponderea valutelor in structura rezervei valutare este stabilita in functie de necesitatile fluxurilor de plati ale economiei.
Dolarii sunt plasati in cont la Rezerva