Jurnalistul preferă emisiunile de calitate în locul celor comerciale. Luca Niculescu este un jurnalist echilibrat şi statornic. După 15 ani de radio la RFI România, a acceptat rolul de moderator al talk-show-ului „Europa ne priveşte” de la TVR1. Adevărul: Cum v-aţi angajat la RFI România?
Luca Niculescu: Am venit la RFI, care pe atunci se numea Radio Delta, în 1992. Eram student în anul al doilea, am venit în practică. Am început ca reporter, dar am avut şi noroc: trebuia să fac un material despre Nicolae Văcăroiu şi am găsit un profesor care fusese coleg de bancă cu el.
În ce condiţii financiare aţi pleca de la RFI? V-ar tenta să lucraţi mai mult în televiziune?
Nu mă văd în altă parte. RFI România este un loc unde eu mă simt liber. Iar cu TVR1 colaborez deja. Mi s-a oferit să mă ocup de departamentul lor de externe şi mi-ar plăcea să fac asta, dar nu e singurul loc în care se discută politică externă.
Cum caracterizaţi peisajul media din România?
Este sărac şi bogat în acelaşi timp. E bogat pentru că există multe posturi tv, multe ziare, radiouri, aproape la fel de multe ca la Paris. Dar este o sărăcie a ideilor, vânturate pe fiecare post. Televiziunile plimbă de multe ori aceiaşi oameni. Trăim în continuare în ţara celor 100 de oameni.
Cum aţi ales cele 53 de redacţii cu care RFI va colabora?
A fost mai mult o oportunitate. Am ales reţelele mari, Radio Galaxy şi Radio Transilvania şi posturile radio cu notorietate din oraşe importante, radiouri care deja emit şi sunt cunoscute. Ele preiau în mare parte emisiunile informative.
Vreţi să umpleţi golul pe care l-a lăsat BBC în România?
Aici aş spune da şi nu. Da, pentru că am semnat acordul de colaborare cu multe din posturile locale cu care a colaborat BBC România. Nu, pentru