Piaţa cărţii creşte încet, dar sigur. Drepturile de editare au început să se liciteze, consumul de carte creşte şi el, dar la fel se întåmplă şi cu costurile. Iar librăriile continuă să lipsească. E un lucru care s-a mai spus de nenumărate ori: nimeni nu ştie, în prezent, la ce valoare se ridică piaţa de carte din Romånia. Estimările editorilor şi ale retailerilor diferă enorm, de la 40-50 de milioane de euro pånă spre 100 de milioane - totuşi, tinz&a
Piaţa cărţii creşte încet, dar sigur. Drepturile de editare au început să se liciteze, consumul de carte creşte şi el, dar la fel se întåmplă şi cu costurile. Iar librăriile continuă să lipsească.
E un lucru care s-a mai spus de nenumărate ori: nimeni nu ştie, în prezent, la ce valoare se ridică piaţa de carte din Romånia. Estimările editorilor şi ale retailerilor diferă enorm, de la 40-50 de milioane de euro pånă spre 100 de milioane - totuşi, tinzånd să se grupeze către limita superioară.
Deşi atåt editorii, cåt şi retailerii cad de acord că piaţa cărţii a cunoscut în ultimii ani o creştere constantă, cu rate de circa 20%-25%, datele furnizate de către serviciul Depozit legal al Bibliotecii Naţionale a Romåniei, care inventariază toate cărţile editate pe teritoriul ţării (editorii fiind obligaţi să remită bibliotecii cåte un exemplar din fiecare titlu de carte publicat) arată că între 2006 şi 2007 numărul de titluri a înregistrat o uşoară scădere, de la 16.960 la 16.157. Pentru 2008, au fost deja introduse în depozitul legal 6.220 de titluri, pentru alte 13.565 existånd descrierea CIP („catalogare înainte de publicare“, acestea fiind cărţi anunţate de editori ca fiind în curs de publicare), ceea ce înseamnă, teoretic, un total de 19.785 de titluri.
În absenţa unor date statistice la nivel de industrie, indicatorul cel mai credibil este structura vånzărilor din reţelele marilor retaileri. Ast