Sindicatele intră pe rând în grevă, profesorii sunt împărţiţi, aşa că unele şcoli vor ţine anumite ore, iar altele vor fi anulate pe motiv de grevă
Sindicaliştii sunt de acord să dezbată nouă lege a salarizării după ce li se măresc lefurile cu 50%
„Astăzi (n.r. - ieri) i-am invitat pe liderii sindicali la o cafea şi am discutat despre viitorul învăţământului”, a rostit ministrul Anton Anton, după consfătuirea cu şefii celor patru federaţii reprezentative din educaţie. Scurt şi la obiect, ministrul a reamintit că nu există, în momentul de faţă, o grilă de salarizare întocmită după criterii de performanţă şi că el unul este adeptul soluţiilor proactive, propunând înfiinţarea unei comisii de experţi care să rezolve această problemă. În rest, nici o vorbă despre greva care bate la uşa învăţământului!
Pentru a da continuitate discursului ministerial, liderul Federaţiei „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, a lăudat cafeaua administraţiei, după care a subliniat că sindicatele nu se vor aşeza la nici o masă, pentru a discuta pe marginea viitoarei legi a salarizării, decât după ce legea actuală de majorare a veniturilor cadrelor didactice va fi aplicată. „Dacă se va realiza această majorare salarială, vom avea şi pe cine să evaluăm, dacă nu, s-ar putea să avem surprize”, a mai spus Isvoranu, referindu-se la fenomelul depopulării şcolilor de profesori calificaţi.
Nici celelalte federaţii nu s-au lăsat mai prejos, anunţând că vor continua acţiuni de protest şi în luna noiembrie. Primele greve de avertisment vor avea loc luni, 3 noiembrie, când dascălii din diferite şcoli unde există sindicate afiliate Federaţiei „Spiru Haret” îşi vor înceta activitatea, pentru două ore. Grevele vor avea loc „în cascadă” şi vor afecta orarul zilnic.
De altfel, peste 90% dintre membrii acestui sindicat s-au pronunţat pentru declanşarea grevei generale. Cea mai mar