Razboiul civil a izbucnit in Congo, rebelii atacand orase unul dupa altul. Sute de mii de oameni au luat calea refugiului, iar seful Castilor Albastre ale Organizatiei Natiunilor Unite, Alan Doss, a dat alarma internationala. Trupele ONU, care au tras din elicoptere asupra unitatilor generalului Laurent Nkunda, sunt depasite de situatie, marsul trupelor Tutsi continua, apropiindu-se periculos de Goma, centru-cheie al organizarii de ajutoare medicale si umanitare pentru mai bine de un milion de refugiati din regiune. Armata rebelilor este doar la 20 de km de oras.
Congolezii reproseaza trupelor ONU din zona, cu 17.000 de soldati, ca nu sunt in stare sa ii apere. Protestul a prins proportii, demonstrantii au inceput sa arunce cu pietre in masinile de teren ale Organizatiei Natiunilor Unite. Dupa declaratiile rebelilor, doua mari orase din estul Congo-ului au fost deja ocupate de rebeli, iar Goma e incercuita. Guvernul congolez n-a confirmat stirea. „Situatia e insa foarte grava”, a declarat comandantul provinciei Nord-Kivu, Delphin Kahimbi.
Potrivit Spiegel, in orasul Rutshuru, unde se adapostesc mii de refugiati, „domneste peste tot panica”, a transmis telefonic un functionar al administratiei locale, prin telefon, agentiei de presa Reuters. Centrele de ajutoare umanitare au fost deja atacate si jefuite. O reprezentanta a Medicilor fara Frontiere vorbeste de tratarea a 70 de raniti, si 30.000 de refugiati sunt incartiruiti intr-un lagar provizoriu al ONU, din Kibati, la 10 km de Goma.
Ca urmare a disperatului apel la ajutor international, ambasadorul ONU francez, Jean-Maurice Rippert, a explicat ca Franta nu are trupe dispuse la interventie si ca e necesara „o actiune internationala concertata”. In Congo stationeaza, incepand cu 1999, cea mai mare trupa de pace a ONU, de 17.000 de soldati.
Situatia momenatana din Congo e