Dacă până mai ieri am fi procedat la un sondaj de opinie axat pe tema competitivităţii, probabil că majorităţii lucrătorilor din agricultură, dar şi din alte sectoare economice, le-ar fi alunecat gândul spre explicaţii legate de competiţiile sportive, eventual spre fotbal, la care, cu toţii–ca şi la agricultură–ne pricepem. Este competitiva agricultura din Romania? Posibile raspunsuri ne-au fost oferire de Ioan Pastor, doctor in economie si stinte agricole, in interviul care urmeaza.
Reporter: Putem vorbi de o agricultura competitiva in Romania?
Ioan Pastor: Competitivitatea muncii în agricultură este un subiect pe cât de complicat, pe atât de necesar dacă avem în vedere, pe de o parte faptul că aproape patru din zece persoane din totalul populaţiei ocupate a ţării lucrează în această ramură, pe de altă parte, la fel de adevărată şi tulburătoare este şi constatarea potrivit căreia numărul agricultorilor activi din România reprezintă un procent extrem de mare din efectivul total al fermierilor din ţările care alcătuiesc actuala Uniune Europeană.
Rep.: Cum se raporteaza agricultorul roman in ceea ce priveste competivitatea?
I.P: Agricultorul român de ieri şi de azi nu este neapărat un întreprinzător, el nu a căutat şi nu caută să-şi maximizeze pe toate căile profitul, ci se gândeşte să-şi satisfacă mai întâi propriile nevoi de consum; profitul este un creator de instituţii şi de putere capitalistă pe care agricultorul român nu-l cunoaşte ca scop suprem; dacă fermierul american este orientat exclusiv către profit, gospodăria ţărănească din România a funcţionat şi funcţionează ca o organizaţie nonprofit. Din această cauză, atâta vreme cât jumătate din populaţia activă a lucrat şi lucrează în agricultură, economia agrară românească nu este nici capitalistă nici competitivă, în sensul actual al teoriei economice standardizate.
Rep.: In context