Aproape 70% din companiile din Romania au mai putin de trei angajati, respectiv 430.000 de firme, in timp ce companiile cu peste 250 de angajati nu detin nici macar un procent din totalul intreprinderilor din Romania, potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Spre comparatie, in Franta, unde sunt circa 2,6 milioane de companii la o populatie de trei ori mai mare decat a Romaniei, adica o companie la aproape 25 de oameni fata de o companie la 35 de oameni pe piata romaneasca, doar 0,1% din companii functionau cu peste 250 de angajati si circa 76% companii cu mai putin de trei angajati, aproape aceeasi repartitie ca in Romania.
In randul companiilor nou infiintate anul trecut, cele mai multe activeaza cu mai putin de trei angajati.
Din cele aproximativ 96.000 de companii noi din 2007, circa 46% au declarat ca au zero angajati, 40% aveau unul sau doi angajati, iar restul de 14% aveau pana in 5.000 de angajati.
Altfel spus, au fost infiintate doar 43 de companii noi cu peste 250 de angajati si sub 5.000 de angajati, si nu s-a inregistrat nicio intreprindere cu mai mult de 5.000 de oameni.
Numarul mare de companii cu zero angajati este explicat prin avantul pe care l-au luat afacerile de familie si prin cresterea tranzactiilor imobiliare din ultimii ani, potrivit lui Cristian Ionescu, director general al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
"Companiile cu zero angajati pot fi afaceri mici de familie, cum ar fi o companie cu obiect de activitate in tamplarie sau o asociatie familiala. De asemenea, multe companii mici pot derula afaceri imobiliare", a spus el.
Peste 80% din intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) au angajat mai putin de cinci salariati anul trecut si doar circa 4% dintre ele au angajat peste 20 de persoane. IMM-urile si-au marit numarul