Comisia Europeana (CE) planuieste marirea fondului de 12 miliarde de euro al Uniunii Europene pentru finantari de urgenta, in contextul in care valoarea actuala a acestuia ar putea fi insuficienta pe fondul crizei financiare globale.
"Suntem cu totii constienti ca plafonul actual de 12 miliarde de euro, fixat de reglementari, ar putea sa nu fie suficient in contextul circumstantelor actuale exceptionale, si nu doar am indicat acest lucru, ci si lucram la reviziuirea legislatiei", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene (CE), Amelia Torres.
Membrii CE s-au intalnit ieri pentru a discuta despre actuala criza economica si pentru a pregati lucrarile intalnirii de saptamana viitoare a ministrilor europeni de finante, dar si summit-ul european programat pentru 7 noiembrie la Bruxelles si pe cel al statelor G 20 (cele mai mari 20 de economii ale lumii) din 15 noiembrie de la Washington.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat marti, in cadrul unei intalniri cu premierul britanic Gordon Brown la Versailles, ca va cere marirea fondului european de finantare a statelor membre in caz de criza de la 12 miliarde de euro la 20 de miliarde de euro. Ungaria va primi deja 6,5 miliarde de euro din acest fond, intrucat economia locala a fost afectata grav de criza financiara internationala. In total, Fondul Monetar International, UE si Banca Mondiala vor acorda Ungariei credite de 25,1 miliarde euro.
La intalnirea de la Versailles, Brown a subliniat ca principala prioritate este oprirea extinderii crizei financiare catre economiile emergente din Europa de Est.
"Principala noastra prioritate in acest moment este stoparea extinderii crizei la alte state, respectiv cele din Europa de Est, daca apar probleme sau daca trebuie luate masuri", a spus Brown.
Separat, CE era asteptata ieri sa prezinte posibile masuri de ajutare a statelor m