Hotarat lucru, omul este incomod. Afisand cu ostentatie masca smereniei, te scoate rapid din papuci cu afirmatii de-o radicalitate ce pare nebunie pentru lumea aceasta. Prea multi apropiati s-au plans, in timp, ca au incasat-o cu duritate – dar nu de asta il iubim noi pe el, vorba unui prieten.
Cand spunem Sorin Dumitrescu ne amintim de una dintre principalele edituri romanesti de carte crestina, Editura Anastasia, de Galeriile Catacomba ori de neuitatele Seri Darvari. Dar dincolo de aceste exemplare actiuni de manager cultural, trebuie rapid sa iei nota ca prietenul lui Nichita Stanescu este in primul rand un mare pictor si iconar.
Le-am recomandat cu caldura elevilor si studentilor mei: daca vor sa aiba habar ce este aceea icoana autentica, sa viziteze biserica Silvestru, unde vor gasi cateva faurite chiar de maestrul Sorin Dumitrescu – si nu le-a parut rau.
Dar, nesabuit cum il stie toata lumea, dupa ce si-a dat doctoratul cu o lucrare extrem de indrazneata, "Chivotele lui Petru Rares si modelul lor ceresc", Sorin Dumitrescu a continuat sa tina cursuri despre interpretarea icoanei (in ultimii ani) la Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu". Am descoperit in aceste cursuri bucuria unor lectii de care rareori ai parte in viata. Este limpede, dincolo de izbanzile culturale ori de memorabilele ispravi de presa, abia in icoana – fie mesterita, fie interpretata – il regasim pe Sorin Dumitrescu la adevarata sa masura. A descrie ce se petrece la aceste cursuri inseamna a trada. Cine nu reuseste sa-l vada direct, are varianta sa-si cumpere CD-uri pe care sunt inregistrate cursurile sale de hermeneutica a icoanei. Veti avea sansa redescoperirii crestinismului…
In general, cand intri intr-o biserica, nu stai prea mult sa meditezi la semnificatiile frescelor si icoanelor. Ajuns la o manastire, daca ai parte de ghid, fie el si